fasade-trappeformet-vinduer-bl%C3%A5-himmel-hvitt-bygg

De mest iøynefallende bygningene i Oslo

Oslos nye skyline byr på mange iøynefallende bygninger. Ett av de er The Carve som danner et naturlig blikkfang midt i byens egen strekkode.

Det er utvikler Oslo S Utvikling (OSU) som sammen med arkitektselskapet A lab står bak prosjektet som har gitt Oslo en nyvunnet selvtillit og høstet lovord fra både inn- og utland. Daglig leder i A Lab, Geir Haaversen, snakker om hans rolle i Barcode, hvordan det var å gi Oslo noe helt nytt innenfor arkitektur, og selve tanken bak bygningen The Carve.

_DSC4775

Hva er din rolle i Barcode?

– Rollen min har vært å koordinere og å holde oversikt over prosjektet fra begynnelse til slutt. I 2013 vant vi Cityprisen etter 10 år med bygging. Det kan kanskje virke for noen som at det har gått fort fremover, men for å sette ting i perspektiv brukte vi telefax da planleggingen startet. Det har skjedd mange endringer i løpet av prosessen og disse endringene har vært med på å påvirke utviklingen av arkitekturen i Barcode.

Det første huset skapte sterke reaksjoner. Pipen fikk derimot en annen lyd da Wallpaper publiserte en artikkel med overskriften, "Endelig skjer det noe nytt i Oslo. Er det håp?” i 2012. Siden den gang har Barcode blitt et eget varemerke. Prosjektet har tatt 13 år av livet mitt, men jeg har ikke angret en dag.

Hva betyr Barcode for norsk arkitektur, og for Oslo som by?

– Folk vil se at Barcode er et produkt av sin tid. Prosjektet har gjort mye med Oslos selvfølelse, i tillegg til å ha økt byens posisjonen som hovedstad. Det nye, sterke uttrykket har blitt med på å definere byen, til og med Dagsrevyen har det med i sin vignett.

Hvordan vil du beskrive norsk arkitektur?

– Det er to ting som gjør norsk arkitektur annerledes enn mye av det vi ser i utlandet. For det første har vi en mer demokratisk holdning til arkitektur her til lands. Vi er utrolig opptatt av møteplasser, flate hierarkiske strukturer og fellesfunksjoner der alle har tilgang. Den andre markante forskjellen er klimaet vi har i Norge, som har en stor innvirkning, forklarer Haaversen.

The Carve er en av de mest iøyenfallende bygningene i Barcode. Det utradisjonelle leilighetskomplekset har en utsikt og et uteareal på et vis som har gjort bygningen til et naturlig blikkfang.

Hvordan har prinsippene fra norsk arkitektur påvirket utformingen av The Carve?

– The Carve er satt sammen av åtte etasjer med kontorer, toppet med private boliger. Beboerområdet hviler på et 1000 kvm. stort fellesareal – en terrasse høyt over bakkeplan, som skaper en avstand fra forretningsverdenen under. Det har vært viktig å fordele fortrinnene ved bygningen med alle ved å plassere fellesarealet midt i bygget. For de som ikke har egen privat takterrasse finnes det en takhage og fellesområder på begge sider av bygget, med utsikt enten utover Oslofjorden eller innover mot byen. Et ganske unikt tilbud midt i sentrum av Oslo, med andre ord.