amorosa-blomster-i-barcode

Skap din egen urbane oase

Selv om du bor urbant, behøver du ikke å velge bort et frodig utemiljø. Vår lokale blomsterentusiast forteller hvordan man kan leve et liv omringet av planter, selv midt i byen.

Ikke alle har tilgang til store, frodige hager. Men med litt kreativitet står ingenting i veien for å skape personlige grønne oaser, også i byen. Uansett hva du har tilgang til - bakgård, balkong, eller bare et lite kjøkkenvindu, handler det mest om å dra nytte av plassen man har, mener Morten Tyrihell, daglig leder i AmoRosa blomsterbutikk.

– I takt med at flere velger å bo i byen, ser vi en økende interesse i store planter. I vår butikk har vi også fokus på hageroser. Store, duftende roser som får deg til å drømme tilbake til barndommen, forteller Morten.

I tillegg til rosene, tilbyr AmoRosa alt fra palmer til oliventrær, for å hjelpe folk å skape et mer frodig utemiljø.

– Mange som bor i by har flotte terrasser, uten noe etablert sommermiljø. De fleste lar seg nok begrense av manglende tilgang til hager, men planter trives vel så godt på solrike balkonger, forklarer Morten. – I bunn og grunn handler det om prioritering, og om å dra nytte av den plassen du har.


Den største utfordringen er ofte at man må plante i mindre potter, som gjør at jorden tørker fortere. Mengden jord er ikke så viktig, annet enn at den holder på fuktigheten. Løsningen til dette er imidlertid enkel: følg med og vann ofte, spesielt når miljøet blir varmere og mer solrikt. Ta vare på plantene og ta hensyn til miljøet de lever i, uavhengig om det er i store hager eller små vinduskarmer.

Grønne tips:

Kaffegruff og te-rester kan drysses over jorden en gang i måneden for å opprettholde jordens naturlige pH-verdi.

Det er bedre å bruke plastkrukker enn keramikk. Plastkrukken trekker ikke til seg fuktighet fra jorda, i motsetning til keramikk.

Lykke til!