CHRISTER RØDSETH_01

-Unik mulighet å få leve som for hundre år siden

Kjøkkensjefen på Vaaghals i Barcode lever livet i de gamle dager på Farmen Kjendis.

Teamet på Vaaghals spiser lunsj. Kjøkkensjef Christer Rødseth (28) spretter opp fra stolen og leder vei opp i restaurantens andre etasje. Han tar en telefon fra en kunde angående en faktura, titter rundt seg, tilbyr kaffe og babler ivrig i vei om restauranten, kokkelandslaget og – litt overraskende kanskje – TV2-programmet Farmen Kjendis.
Christer trodde først det var en spøk. Da kjøkkensjefen på Vaaghals og kapteinen på Kokkelandslaget ble oppringt av TV2 og spurt om å delta i Farmen kjendis, var det to tanker som dukket opp i Christers hjerne: «Hæ» og «Er TV2 tomme for kjendiser?».
-Det var rart å få spørsmålet. Jeg har gjort noe tv, men ikke noe innen den sfæren. Jeg er overhodet ingen kjendis. Men det var kult å bli spurt, og jeg sa ja ganske umiddelbart. Det er en mulighet til å legge fra deg alt i x antall uker og leve på en gård, uten noen av dagens hjelpemidler. Det er klart jeg måtte ta den muligheten når den bød seg, sier han.
Denne sesongen er navn som Ole Klemetsen, Kathrine Sørland, Charter-Svein, Martine Lunde og Trude Mostue blant personene som flytter inn på Li gård på Tangen i Stange kommune. Sammen skal gjengen drive gården slik den ble drevet for 100 år siden. Innspillingen fant sted i mai til juli i fjor.
-Katrine, Trude og Mina (Hadijan) skjønte jeg ganske raskt at jeg ville bli kjent med. De ga inntrykk av å være bra folk. Jeg visste ikke hvem alle var, blant annet Paradise Hotel-deltakerne. Det er ikke helt min kopp te, sier Christer og ler.

Noen av deltakerne visste hvem Christer var, men langt fra alle. I et intervju har Christer nevnt at han ikke ønsket å bli huskokken, men også få bryne seg på alle de ulike oppgavene på gården.
-Det ble selvfølgelig litt koking på meg, men ikke bare det. Det var god variasjon i oppgavene.
Christer lærte seg et og annet om kreative løsninger på matlaging.
-Du lærer å være kreativ, og tenke annerledes. Et slikt opphold gir deg en annen mentalitet, fordi du har andre muligheter. Du må fyre i ovnen og koke på flammer. Jeg oppdaget ikke noen nye råvarer, men måtte gjøre noe nytt. Som at vi måtte brenne kaffebønner selv. Du har sett det før, men det er ikke noe du har jobbet så mye med.

FELLESBILDE_01

Variert hverdag
Christer er opptatt av å foredle norske råvarer.
- Det ligger mitt hjerte nært. Det er viktig og spennende å ta vare på tradisjonene – bruke det vi har, være stolt av det vi har.
Og det er nettopp dét Vaaghals handler om. Restauranten tilbyr unike norske råvarer, og disker opp med retter i norsk og internasjonal ånd. Arbeidshverdagen hans er variert, og innebærer alt fra å snakke med kunder om en faktura, åpne tette vasker og ta imot bestillinger til å servere, planlegge meny og selvfølgelig stå på kjøkkenet.
- Variasjonen gjør jobben min så kul, sier Christer entusiastisk.
Miljøet på Vaaghals er ungt.
- Jeg er en ung kjøkkensjef, så det føles naturlig å rekruttere unge folk. Jeg liker utadvendte folk som vil noe, vil være med på å utvikle restauranten og byr på seg selv.
- Jeg har sjekket CV-en din. Har du egentlig gjort noe annet enn å jobbe siden du var cirka ti år gammel?
- Nei, jeg har ikke det. Der har jeg vært ganske kronisk siden ungdommen. Jeg var i et forhold i to år, men jeg har en livsstil som ikke er så forenlig med alle andre livsstiler. En ting er jobben på Vaaghals, men så er det alt det andre ved siden av. Jeg syns det meste er gøy, og det er i grunn litt dumt. Jeg sier ja til filmopptak, reportasjer, kurs, foredrag, konsulentoppdrag. Jeg hiver meg på det som høres kult ut, sier han. 

Tid for selfies
Nå forbereder Christer seg til OL med kokkelandslaget.
-Jeg vil gjøre det bra der. Etter OL skal jeg finne på noe annet, for jeg har vært med på landslaget siden 2011. Jeg er glad i å jobbe og stå på, men jeg vil gjerne ha et annet liv også. Jeg blir aldri gift hvis jeg holder på sånn som dette her i evig tid. Vaaghals får ofte tilbakemeldinger på Christers blide åsyn i restauranten.  
-Det er utrolig tilfredsstillende med fornøyde kunder. Maten skal være bra, for kundene betaler mye. I prisen ligger det også en opplevelse når de kommer hit, og den er vel så viktig.
Etter at TV2 annonserte de nye deltakerne til det populære reality-programmet har Christer tidvis blitt nødt til å gjøre det vaskeekte kjendiser må gjøre – stille opp på selfies.
-Det har vært noen selfier i restauranten. Jeg er ikke helt komfortabel med det, for i en service-setting er jeg ofte varm og jævlig. Ikke da du er mest gira på å stille deg inntil et menneske. Men jeg stiller jo opp, og litt stas er det også, sier han.

Brosme på Vaaghals
Når Christer ikke lever på en gård sammen med en gjeng kjendiser, jobber han som kjøkkensjef på restauranten Vaaghals i Barcode.